Dit project onderzoekt voor de larven van de zwarte soldatenvlieg (BSFL) nieuwe toepassingen met een hogere meerwaarde dan hun waarde nu als voederingrediënt. De literatuur bevat aanwijzingen rond extra valorisatiemogelijkheden voor deze larven in de veevoeder-, farma- en afvalverwerkingssector. Dit project wil dan ook de “zwarte” in “gouden” larven veranderen. Twee cruciale en tot nu toe nauwelijks onderzochte factoren, namelijk de microbiota en het metabolisme van de BSFL, vormen de kern van dit project samen met het substraat. In het project worden de interacties tussen larven, substraat en microbiota onderzocht met als doel de productiviteit van de larven en de microbiële veiligheid te verhogen, de nutritionele samenstelling te verbeteren, nieuwe antimicrobiële stoffen te identificeren en de afbraak van plastics en hun additieven mogelijk te maken en/of te versnellen.
Het project wordt gecoördineerd door KU Leuven (Lab4Food) en heeft als partners Universiteit Antwerpen, Thomas More Kempen en Inagro.